fbpx
x
Мени

Национализмот во(н) контекст

Во период на зголемени страсти на национализам во Македонија, каде политиката и институциите станаа слуги на национализмот,се јавува потреба од менување на парадигмата. Национализмот како идеологија со свои одговори и решенија на проблемите, се наметна како доминантна идеологија во јасно нагласен чекор со неолиберализмот. Со императивот дека националните прашања се најбитни, националистичката парадигма ги контаминираше […]

За нова Македонија колумни 2012-2013

За нова Македонија“ претставува збирка мои колумни напишани за „Нова Македонија“ во периодот април 2012 – март 2013 година. Го одбрав насловот „За нова Македонија“, бидејќи сметам дека тој, покрај тоа што е едноставен, е и ефективен. Тој го прикажува и лајтмотивот на сите овие колумни, залагањето за една нова Македонија, која нема да биде земја на социјална неправда и енормни […]