fbpx
x
Мени

ЦИВИЛ го зголемува обемот на изборниот мониторинг и ги повикува заинтересираните да аплицираат

Бројот на набљудувачи на ЦИВИЛ на претстојните избори се зголемува. Ако на минатите избори имавме околу 200 набљудувачи, сега таа бројка можеби ќе достигне и 300. Има простор за нови краткорочни набљудувачи. ЦИВИЛ ги повикува сите заинтересирани полнолетни граѓанки и граѓани да аплицираат за краткорочни изборни набљудувачи. ЛИНК ДО АПЛИКАЦИЈА Функционери и активисти на политички партии […]

Анализа на политичките програми од родов аспект : предвремени парламентарни избори 2016

Родовата анализа на програмите на политичките партии за предвремените парламентари избори за 2016 година е направена со цел да се процени дали и во колкава мера родовата перспектива e вклучена при изготвувањето на политичките програми. Анализата дава преглед на изборните програми на партиите и коалициите во однос на вклученоста на родовиот аспект во предвидените мерки […]

Што нудите за мене?

Отворете ги прозорците изработи преглед на понудите на политичките партии за лицата со попреченост, во пресрет на предвремените парламентарни избори 2016. На едно место, јасно и разбирливо се прикажани клучните идеи и предлози на партиите за потикнување на инклузивноста на македонското општество. Сите 11 партии и коалиции кои ќе бидат на гласачкото ливче на 11 […]

Надлежностите и капацитетите за изготвување и ефективно одржување на Избирачкиот список

Проблемот со изборните нерегуларности остави црна дамка на процесот на евроинтеграциите и несомнено се една од причините за продлабочувањето на актуелната политичка криза во Република Македонија. Договорот од Пржино кој го подржаа четирите најголеми политички партии имаше за цел надминување на критичната политичка состојба и одржување на предвремени парламентарни избори. Термините за одржување на предвремените […]

Мониторинг: Избори 2014 – примената на медиумските одредби од Изборниот законик

Центарот за развој на медиуми (ЦРМ), во рамките на програмата на УСАИД за зајакнување на независните медиуми во Република Македонија и Проектот за одговорни медиуми и законодавни реформи во медиумската сфера, за време на претсе­дателските и вонредните парламентарни избори 20141, спроведе мониторинг на рабо­тата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) и на […]

Документ за јавна политика: Медиумите во изборното законодавство

Демократски избори се невозможни без медиумите. Слободните избори не значат само слобода да се гласа и да се биде гласан, туку тие се однесуваат и на партиципативниот процес во кој гласачите учествуваат во дебатата и имаат соодветни информации за партиите, кандидатите и нивните политика, како и за самиот изборен процес. Од тој аспект, медиумите ја […]

Разводнување на фокусот

На 18 јануари Собранието ја прифати оставката на поранешниот премиер Груевски и назначи нова Влада. Овој чекор е секако добредојден како клучен дел од спроведувањето на Договорот од Пржино. Сепак, оставката беше врзана со Одлуката на Собранието за негово распуштање, со одложено дејство (на 24 февруари), што е спротивно на досегашната парламентарна практика. 2 Официјалниот став на главната опозициска […]