fbpx
x
Мени

Анализа на казнено дело на омраза и говорот на омраза

Плуралистичкиот и мултикултурниот карактер на современите општества имплицира потреба од етаблирање на нови начела и социјални, етички и правни правила и норми на однесување, чијашто функција е развивање на интеркултурализам, координација и интеграција, како предуслов за хармоничен општествен развој.

Говор на омраза во бугарските и македонските медиуми:примери, причини и решенија

Како и во секое ривалство, натпревар или кавга водени од националистички сентименти, семантиката игра важна улога во врските меѓу Македонија и Бугарија. И додека самите национални и етнички имиња не се невини, конфронтацијата меѓу двата големи наративи на Скопје и Софија може да се лоцира во интерпретацијата или, подобро, погрешната интерпретација на термините „бугарско” и […]

Младите помеѓу политичката дихотомија (со арт експресија) за надминување на говорот на омраза

Презентација во Општина Куманово пред директори и стручни соработници на сите 5 средни училишта