fbpx
x
Мени

Предизвици и можности за финансирање на научното истражување во Република Македонија

Република Македонија, како земја кандидатка за членство во Европската Унија, се соочува со големи предизвици кога станува збор за научноистражувачката дејност (НИД). Иако оваа дејност се финансира повеќе од 60 години, во последната деценија се забележува нејзино значително влошување. Според законската регулатива во Република Македонија, Министерството за образование и наука (МОН) има клучна улога во […]

Реформата во МРТ мора да биде поддржана со многу повеќе пари

Две клучни работи се важни за да се објасни барањето за поголемо финансирање од досегашното за Јавниот сервис – вложување во луѓе и вложување во техника. МРТ, иако на прв поглед изгледа спротивно, се соочува и со кадровски проблем и со проблеми со техниката што ја има на располагање, иако тука се направени извесни вложувања […]