Почетна

Дебата за аспектите на граѓанското содружништво

Објавено на: 21-10-2016

Објавувањето на публикацијата „Поимот граѓанско содружништво“ од Готје Пирот, од Универзитетот во Лиеж, Белгија, која за македонската публика ја преведе проф. др. Ило Трајковски беше поводот за организирање на промотивна трибина наречена „Граѓанското здружување и развојот“ што се одржа на 20 октомври 2016 година на Филозофскиот факултет во Скопје.

ПОВЕЌЕ...

Тајните на успешното мобилизирање

Објавено на: 17-10-2016

Што значи и зошто е важна мобилизацијата на заедницата, која е целта, мотивот и каква е улогата на граѓанските организации? Овие прашања беа само дел од воведните излагања и дискусиите кои се развија на тематскиот форум на Цивика мобилитас кој се одржа на 13 октомври 2016 година во Едукативниот центар...

ПОВЕЌЕ...

Вклучени сите, вклученост за сите!

Објавено на: 10-10-2016

Со парафразата на пораката на Полио плус, „Ништо за нас, без нас“, Питер Тоинес, националниот тим лидер на Цивика мобилитас, го отвори регионалниот форум за источниот и југоисточниот регион што се одвиваше под мотото „Вклучени сите, вклученост за сите!“ во Мултимедијалниот центар Канал 77, во Штип на 7 октомври 2016...

ПОВЕЌЕ...

Трет повик за институционални грантови на Цивика мобилитас

Објавено на: 06-10-2016

Објавен е третиот и последен повик за институционални грантови во оваа фаза на Цивика мобилитас. Повикот се однесува на граѓански организации кои се регистрирани во Македонија согласно Законот за здруженија и фондации (2010), а ќе биде отворен до 31 октомври 2016 година, до 16 часот кога треба да бидат примени...

ПОВЕЌЕ...

Можни ли се позитивни ефекти од миграциите?

Објавено на: 31-07-2016

Миграциите беа носечката тема на десеттиот регионален форум на Цивика мобилитас кој ги опфати вардарскиот и североисточниот регион, а се одржа на 14 јули 2016 г. во Свети Николе. Вкупно 69 претставници на граѓански организации, општини, граѓани и други заинтересирани беа дел од овој речиси целодневен настан.

ПОВЕЌЕ...

Вести од грантистите

НЕ за фрлањето храна

Објавено на: 27-10-2016 од Банка за храна Македонија

Храна за сите - Банка за храна Македонија ги поканува сите заинтересирани на презентација на резултатите постигнати во проектот “Храната за гладните, а не на депонија“ што ќе се одржи...

ПОВЕЌЕ...

Анализата на состојбата на женското претприемништво во Македонија

Објавено на: 10-10-2016 од Здружение на бизнис жени

Здружението на бизнис жени (ЗБЖ) со седиште во Скопје, во рамки на проектот „Состојбата на жените во претприемништвото во РМ“, финансиран преку програмата Цивика мобилитас, во периодот јули-септември успешно го...

ПОВЕЌЕ...

Конкурс за фотографија на тема: „Тагата на провинцијата и неподносливата мачнотија на метрополата“

Објавено на: 10-10-2016 од Култ Трансзен

Организацијата Култ транзен распиша конкурс кој го третира феноменот на периферијата и оддалеченоста од центарот, но и обратната смисла на оттуѓеноста, каде што центарот е оддалеченост од субјектот (од себе)...

ПОВЕЌЕ...

Како да се подигнат капацитетите на месните и урбаните заедници?

Објавено на: 07-10-2016 од Здружениe ФОРУМ

Здружението Форум - Центар за стратешки истражувања и документација од Скопје во соработка со Европски центар СН7 од Теарце, на 12 октомври 2016 (среда), со почеток во 12:00 часот во хотелот „Континентал“ во Скопје ќе...

ПОВЕЌЕ...

Соопштение за националната акција за чистење на Македонија

Објавено на: 29-09-2016 од АЈДЕ МАКЕДОНИЈА

Асоцијацијата за чиста животна средина „Ајде Македонија, заедно со главниот покровител Швајцарската агенција за развој и соработка (СДЦ), преку проектот Цивика Мобилитас и поддржувачите Осигурување Македонија и Еконелектрон, в петок...

ПОВЕЌЕ...

logos

Цивика мобилитас е проект на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), кој го спроведуваат
NIRAS од Данска, Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Шведскиот институт за јавна администрација (SIPU)