fbpx
x
Мени

Приказни

УЛИЦАТА – ГОРКИОТ ДОМ НА БЕЗДОМНИТЕ (I)

Што се крие зад убиството на бездомникот од Скопје, Северџан Сејфула? Зошто институциите се интертни, а државата незаинтересирана за судбината на бездомниците? Дали животот на бездомниците е безвреден? СКУП истражуваше неколку случаи, каде бездомниците се жртви на хулигани, но и на несоодветниот однос на институциите Автори: Сандра Никчевска, Ива Андреевска, Моника Себиќ   Многу спомени од […]

EFFEGIES

“Откако моите родители дознаа дека сум хомосексуалец, мајка ми ме однесе на четири психијатри. Првиот, “за да ме излечи”, ми препиша комбинација од дневни дози на седативи како лексилиум и диазепам “. “Јас се молам секоја вечер подолго време, да не бидам поинаков, и сега кога ќе сум тажна, се молам, но тоа не функционира, […]

Втора шанса

„Со дрогата се сретнав во средно училиште. Станав зависник од хероин на 17 години. На 24 години бев осуден на две години затвор за поседување дрога. Оттогаш се се распаѓа во мојот живот“, сведочи Мац кој е фризер, роден 1982 година. Мац е отфрлен од родителите и од најблиските. Не добил никаква подршка за надминување […]

Чиста вода за пиење – основно право или луксуз?

Пред пет години, вознемирена од сомнежот дека заболувањата на неколку членови на нејзиното семејство и пријатели ги предизвикала загадената вода во Гевгелија, Јованка Дојранлиева се здружи со неколку граѓани од Гевгелија и заедно ја формираа граѓанската иницијатива „Арсена“.

Текстилните работнички се спротивставија на корпоративното ропство

Повеќе од 35.000 македонски граѓани работат во текстилната индустрија, а 7.000 од нив само во Штип и околината. Работата е тешка, условите се лоши, а платите се на ниво на сиромаштија. Речиси 80% од работниците се жени.

Чекори кон…

Додека новата Влада е посветена на законски измени во областа на социјалата и бара модел како да го унапреди социјалното претприемништво, граѓанските организации се обидуваат преку обуки да им помогнат на социјално и економски ранливите категории и да ги направат конкурентни на пазарот на труд. Помогнати од програмата Цивика Мобилитас неколку домашни организации имаат успешни проекти низ […]

Национален форум ЦИВИКА Мобилитас – Граѓаните за промени

Под мотото „Граѓаните за промени – Ден на граѓанските организации“, ЦИВИКА Мобилитас го организираше третиот Национален форум , на којшто учествуваа стотина граѓански организации од целата земја. Пред бројните граѓани и рекреативци на просторот околу „Школка“ во Градскиот парк во Скопје, организациите ги претставија своите активности, разменуваа идеи и дискутираа за заеднички општествени акции од интерес на […]

Со бел мантил по белиот свет – тренд на иселување на младите лекари

Десетици лекари секоја година продолжуваат да ја напуштаат Македонија, во потрага по подобри услови за работа и повисоки плати во странство. Овој егзодус на лекарите и здравствените работници веќе се чувствува во многу делови од земјата – цели региони се без лекари, а некогашните амбуланти зјаат празни. Состојбата е особено критична кај гинеколозите – од […]

Владата да ја зголеми сумата за финансирање на граѓанскиот сектор

Граѓанскиот сектор освен што бара јасни услови по кои ќе се делат парите од државниот Буџет, бараат и сретствата да бидат драстично зголемени. Се предлага менување и на моделот на распределба на парите од Државната Лотарија. Со овие две промени, дел од невладините органзиации посочуваат дека ќе се намали финансирањето на граѓанските организации од странски […]

Запознајте ги заштитниците на Охридското Езеро и Галичица

Група од 30 волонтери веќе две и пол години без речиси никакви ресурси, но со огромен ентузијазам се бори за заштита на Охридското Езеро и Националниот парк Галичица.

1 2 3 4