fbpx
x
Мени

Вести од грантистите

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

Итните јавни набавки поврзани со заштита од коронавирусот COVID-19

Напишано од: Здружение на граѓани Центар за граѓански комуникации ЦГК Скопје

Објавено: 06/04/2020

Состојбата со новиот коронавирус Covid-19 и прогласената вонредна состојба во земјава наметнуваат потреба од итни набавки на стоки, услуги и работи поврзани со заштита и превенција на ширењето на заразата од овој вирус. Овие набавки, во согласност со Законот за јавни набавки, се спроведуваат со директно преговарање со фирмите, односно преку постапка со преговарање без […]

е-магазин ЗИП број 4

Напишано од: Организација на потрошувачите на Македонија Скопје (ОПМ)

Објавено: 24/03/2020

15 Март е светски ден на правата на потрошувачите. И оваа година Организацијата на потрошувачите на Македонија се приклучува кон кампањата на Светската потрошувачката организација, Consumers’ International:   По повод денот на потрошувачите го објавуваме четвртиот број на е-магазинот ЗИП, каде покрај темата: „Одржлив потрошувач“,  ќе прочитате и други интересни теми. Планираните настани по повод […]

ЦИВИЛ: Браво за одговорноста и пожртвуваноста, стоп за политичкото профитерство

Напишано од: Здружение на граѓани ЦИВИЛ - Центар за слобода Скопје

Објавено: 24/03/2020

ЦИВИЛ остро реагира и ги осудува континуираните обиди на одредени политички структури да се стекнат со политички поени на сметка на јавното здравје во екот на пандемијата на КОВИД-19. За жал, не престануваат ни обидите да се приберат и политички поени, без оглед на тоа колку своеволното и некоординирано дејствување може да биде опасно по […]

Кога ќе почнеме да го донираме вишокот храна?

Напишано од: Здружение на граѓани за помош на бездомници и социјално загрозени семејства и поединци ЉУБЕЗНОСТ

Објавено: 28/02/2020

Сопствениците на продавници за храна не се свесни за можностите и малку ја познаваат регулативата за донирање на храна. Ова е еден од наодите од истражувањето направено меѓу компаниите за дистрибуција и продажба на храна, а презентирано во публикацијата „Не фрлајте, донирајте! Храната е ограничен ресурс“ која ја презентираа здруженијата Вистински дела на љубезност и […]

Завршна конференција на проектот: „Мобилизација на заедницата во борбата против гладот“

Напишано од: Super User

Објавено: 19/02/2020

ГОии Вистински дела на љубезност и Новинари за човекови права Ве покануваме на завршната конференција на проектот „Мобилизација на заедницата во борба против гладот“ преку ВСС Ефект. Настанот ќе се случи на 26 Февруари 2020 г., со почеток во 10 часот, во хотел Порта, Скопје. ПРЕЗЕМИ АГЕНДА На конференцијата покрај дебата за предизвикот – донирање […]

Повик за избор на експерти за изработка на opinion briefs

Напишано од: Асоцијација Иницијатива за социјални промени - ИнСоК, Скопје

Објавено: 06/02/2020

Асоцијација Иницијатива за социјална промена – ИнСоК Скопје објавува повик за прибирање понуди за набавка на експертски услуги за подготовка на четири мислења, заклучоци и препораки (Opinion Briefs) во однос на прашања кои бараат системско трајно решение за интеграција на Ромите. Повикот се објавува во рамки на институционалниот грант од програмата “ЦИВИКА МОБИЛИТАС“. Рокот за […]

РАБОТНА СРЕДБА СО ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА ЗАКОНОТ ЗА РЕГУЛИРАЊЕ НА СТАТУСОТ НА ЛИЦАТА БЕЗ ДОКУМЕНТИ

Напишано од: Асоцијација Иницијатива за социјални промени - ИнСоК, Скопје

Објавено: 28/12/2019

   Во текот на месец декември Асоцијацијата Иницијатива за социјална промена – ИнСоК поддржана од Мисијата на ОБСЕ во Скопје како преставници на Мрежата за застапување на трајни и системски решенија за интеграција на Ромите организира работна средба со институциите во врска со новиот Закон  за регулирање на статусот за лицата без документи.   На […]

Културни активности за меѓуетничко дружење

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ЕДНАКВИ МОЖНОСТИ И МЕЃУЕТНИЧКА СОРАБОТКА АЛ-МА-СКОПЈЕ

Објавено: 26/12/2019

Здружението за еднакви можности и меѓуетничка соработка Ал-Ма месец декември го одбележа со културни активности меѓу учениците од училиштата во Студеничани и Драчево. Од здружението покажаа дека преку здрава едукација, од начинот на поздравување до начинот на почитување,  децата можат да се дружат иако не говорат ист јазик. Воедно, беше организирана  театарска претстава која се […]

СОСТАНОК СО ИНТЕРПАРТИСКАТА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА ЗА ПРАВАТА НА РОМИТЕ

Напишано од: Асоцијација Иницијатива за социјални промени - ИнСоК, Скопје

Објавено: 05/12/2019

На 29.11.2019 ИнСоК заедно со колегите од Мрежата на ромски невладини организации за застапување на трајни системски решенија имаше состанок со Интерпартиската парламентарна група за правата на Ромите. На состанокот, кој го раководеше Координаторот на Интерпартиската парламентарна група, пратеникот Самка Ибраимоски, Мрежата побара поддршка за решавање на најприоритетните проблеми со кои ја засегаат ромската заедница. […]

Премиерата на театарската претстава „Хумана приказна“

Напишано од: Super User

Објавено: 05/12/2019

Во режија на Бесфорт Идризи и автор Кaтерина Момева, оваа сабота, 07.12.2019-та година во 20 часот во МКЦ “Кино Фросина”, ќе се одржи премиерата на претставата “Хумана Приказна”. Оваа претстава има за цел да даде позитивен импулс кон информирањето на граѓаните за надлежностите на институциите, снабдувајќи ги со дополнителни информации, промовирајќи ја институцијата Народен правобранител […]

1 2 3 54