fbpx
x
Мени

Вести од граѓанските оргранизации

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

bitola tribina

Битолските новинари задоволни од работата на судот, но не и од затвореноста на обвинителството

Објавено на:

bitola tribinaЗдружението на граѓани „Сведок“ – веб порталот Сведок и Здружението на новинарите на Македонија – ЗНМ, во Битола организираа работилница за новинари на тема „Јавноста во кривичната постапка“, како дел од проектот „Мониторирај и известувај, фаза 1 Истрага“, поддржан од Цивика мобилитас, што го спроведува „Сведок“.

Реакција на настаните поврзани со поставувањето на споменикот на двоглав орел во Топанско Поле и камен темелник на крст во Општина Бутел

Објавено на:

Асоцијацијата за демократски иницијативи, како дел од проектот „Патоказ кон слободни и фер избори“, испраќа реакција по повод настаните и инцидентите поврзани со поставувањето на споменикот на двоглав орел во Топанско Поле и камен темелник на крст во Општина Бутел.

Нова информативна средба за миграциите

Објавено на:

Неформалната мрежа на граѓански организации од општините Липково, Куманово, Кратово и Старо Нагоричане продолжува со информативните средби поврзани со состојбата со миграциите. Новата средба ќе се одржи на 4 март 2016 година во општина Липково, во ресторанот „Панорама“, со почеток во 13 часот.

Procenka na vlijanie na regulativa1

Обука на тема “Проценка на влијание на регулативата (ПВР)”

Објавено на:

Procenka na vlijanie na regulativa1Втората обука на тема „Проценка на влијание на регулативата (ПВР)“ во рамките на проект насловен “Поголема партиципација – подобри политики и регулативи”, финансиран од програмата ЦИВИКА Мобилитас, се спроведе на 11 и 12 февруари , 2016 година во просториите на ЦУП.

Јавна дискусија “Помалите заедници изгубени во паралелниот свет на Македонците и Албанците”

Објавено на:

„Помалите заедници изгубени во паралелниот свет на Македонците и Албанците“ е темата на седмата јавна дискусија, што ќе се одржи во Гостивар, во сабота, 27.02.2016 година во 17 часот салата на Советот на Општината. Панелисти ќе бидат : Алберт Муслиу, политиколог, магистер Мухамед Точи, раководител на секторот за човекови права и меѓуетнички односи во НВО „Месечина“ од Гостивар и Зоран Маџоски, локален новинар.
Дискусијата е организирана од Диверзити медиа во рамки на проектот Глокал Дискусии.