fbpx
x
Мени

Вести од граѓанските оргранизации

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

logo isshs1

Повик за еднодневна обука за застапување засновано на податоци

Објавено на:

logo isshs1Институтот за општествени и хуманистички науки – Скопје организира обуки за моделот на застапување засновано на податоци. Овој модел подразбира вклучување на истражувачки алатки во процесот на анализа на проблемот што се застапува како и современи алатки за визуелизација и употреба на податоци во процес на креирање политики.

ADI Gostivar panel diskusija 19.5.2016 1

Панел дискусија: Идејата за еднаквост, мит или реалност?!

Објавено на:

ADI Gostivar panel diskusija 19.5.2016 1На 19.05.2016 година (четврток) на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово се одржа панел дискусија, завршна активност од проектот „Анализа на политиките и дистрибуција на локални ресурси меѓу етничките заедници во Полошкиот и Пелагонискиот регион“

ccc logo

Покана за обука за граѓанско учество во носењето одлуки за животната средина

Објавено на:

ccc logoЦентарот за климатски промени ве поканува на дводневна обука наменета за граѓанските организации (ГО) на тема: „Подигнување на јавната свест на граѓанските организации за потребата од нивно активно вклучување во процесот на донесување на одлуки од областа на животната средина“ што ќе се одржи на 29 и 30 ноември 2016 година, со почеток во 11 часот во хотел Гарденија во Велес.

Polio Plus 1

Препознавање на дискриминацијата врз основа на хендикеп

Објавено на:

Polio Plus 1Полио Плус, поддржан од програмата Цивика мобилитас и Балканската независна мрежа на организации на лица со хендикеп (БИДФ), во соработка со Македонското здружение на млади правници, во рамки на проект поддржан од Фондација отворено општество Будимпешта, на 12-ти мај 2016 година организираа работилница „Препознавање на дискриминација врз основа на хендикеп“.

storija1

Новинарски стории за суштинските проблеми на граѓаните

Објавено на:

storija1Македонскиот институт за медиуми, во партнерство со Центарот за истражувачко новинарство – СКУП Македонија, започнуваат со објавување на серијал новинарски стории на теми кои третираат суштински проблеми на граѓаните, од областа на социјална и здравствена заштита, дискриминација, заштита на животна средина, миграции итн.

Crven Krst na Grad Skopje 1

Изработени 184 мали проекти

Објавено на:

Crven Krst na Grad Skopje 1Во месец мај се сумираат резултатите во рамките на програмата ЦКА-ПХВ. Минатиот викенд, од 06-08 мај во Струга се реализираше подготвителна работилница на која учествуваа 20 инструктори од целата земја и имаа за цел прегледување, оценување, евалуирање на малите проекти кои беа изработувани во период март-април.