fbpx
x
Мени

Прирачник за новинарство засновано на податоци

Што е новинарството засновано на податоци? Какви се неговите можности и потенцијали? Кои се ограничувањата со кои се соочува? Од каде потекнува? Во ова поглавје ќе видиме што е дата-новинарството и какво значење може да има тоа за новинските организации. Пол Бредшо од Градскиот универзитет на Бирмингем и Мирко Лоренц од „Дојче веле“ даваат краток […]

Прирачник за слобода на изразување правни аспекти

Прирачников што е пред вас претставува средство кое треба да им послужи на читателите, поточно на студентите по новинарство, на невладините организации, како и на професионалните новинари, кои, со негова помош имаат можност да се запознаат со правните стандарди на слободата на изразување. До- полнително, прирачников треба да биде употребуван како алатка во рамки на обуките на […]

Прирачник за граѓански организации

Прирачник за граѓански организации за мониторинг на транспарентност на општински буџети

Прирачник за етичко известување на медиумите во Македонија и Европската унија

Овој прирачник преставува компаративна студија во која се анализа и споредува етичкото известување на медиумите во Македонија и Европската унија. Автори на овој прирачник се Д-р Марина Тунева, директор на Советот за етика во медиуми на Македонија и М-р Фиљана Кока, новинари во МРТ.

1 2