fbpx
x
Мени

Годишен извештај на коалицијата С3ПМ3-(2013)

Во текот на 2013 година ЛГБТИK-луѓето во Република Македонија продолжија да се соочуваат со физичко и психолошко насилство, со говор на омраза, со дискриминација и хомофобија во образованието, во медиумите, во политичкиот живот и во другите општествени сфери на јавниот и приватниот живот.

Прекршувања за човековите права на луѓето кои употребуваат дрога при контакт со полиција во Република Македонија

Република Македонија не е исклучок кога станува збор за последиците од глобалната „војна против дрогата“, која честопати се поврзува со прекумерна сила и несоодветно полициско постапување. Луѓето кои употребуваат дроги се жртви на голем број прекршувања на нивните човекови права при контакт со полицијата. Според експертите за човекови права на ОН, „многу често, луѓето кои употребуваат дроги трпат дискриминација […]

Медиумите и маргинализираните заедници. Медиумските дискурси и дискриминацијата врз припадниците на маргинализираните групи (корисници на дрога, сексуални работници, ЛГБТ, лица што живеат со ХИВ)

Дел од секојдневните дискриминаторски практики кон припадниците на маргинализираните групи се репродуцираат и во медиумите, било преку текст и говор кој дерогира, навредува или омаловажува, било преку други стратегии за маргинализирање или исклучување од медиумските дискурси. Од друга страна, медиумите произведуваат и дискурси кои настојуваат да ги идентификуваат проблемите во врска со дискриминацијата и социјалното исклучување на припадниците на маргинализираните […]