fbpx
x
Мени

За основите на етиката на св. Климент Охридски

Во пресрет на празникот „св. Климент Охридски“ Филозофското друштво на Македонија организираше пригодно предавање на д-р Дејан Донев (вонреден професор на Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет), насловено: „За основите на етиката на св. Климент Охридски“. Настанот на отворањето беше збогатен со настап на ученици од ООУ „Љубен Лапе“ преку изведба на „Кирилица“ од Влатко […]

Преглед на искуства и практики од меѓународните совети за етика во медиумите

Во денешни услови, соочувајќи се со старите, но и со нови дилеми, новинарите и севкупно медиумските работници мора да бидат конзистентни во примената на етичките и професионалните стандарди, а особено во опкружувањето што е под револуционерно влијание на новите технологии. Еден од начините е преку примена на саморегулацијата, која има директно влијание врз слободата на […]

Етика во вестите – ноември 2017

Војната во Сирија и хуманитарното искушение во Алепо доведоа до мрачното потсетување во 2016- тата дека етиката на човештвото и говорењето на вистината и понатаму се двојните столбови на етичкото новинарство. Но, и по една година од досега невидените вести, вреди да се вратиме наназад за да побараме одговор на важното прашање – каква е […]

Препораки за зголемување на интегритетот и професионалноста на онлајн медиумите

Македонската онлајн сфера е преплавена со информативни веб страници кои се претставуваат како медиуми. Евидентно е дека нивото на јавното информирање во онлајн сферата е на загрижувачки ниско ниво. Како да се одделат „лажните“ од „важните“ – решението сепак е во саморегулацијата, а не во регулацијата.