fbpx
x
Мени

Јавна дебата 26.10.2012

Отплеткување на дебатата: Олабавување на тензијата помеѓу неформалното и формалното образование

Публикацијата ги содржи резултатите од истражување за тоа како дебатата влијае врз средношколците кои ја практикуваат како дел од неформалното образование. Истражувањето е спроведено во 4 земји од регионот – Словенија, Хрватска, Романија и Македонија.

Дебатирај академски

Оваа публикација е прирачник за Британска парламентарна дебата. Содржина дефинирање на поимот дебата, објаснување на форматот на Британска парламентарна дебата, појаснување на улогите на секој од говорниците. Прирачникот опфаќа и анализа на тези и какви видови на тези постојат, како и објаснување што е аргумент и товар на докажување.

Прирачник за британска парламентарна дебата

Во публикацијата се дава осврт на дебатата како едукативна алатка и академска натпреварувачка дисциплина. Се објаснува форматот на Британска парламентарна дебата, тезите, улогите на говорниците и составување на афирмативни и негативни случаи.