Интернетот ни нуди огромен спектар на можности и избор. Лесно можеме да се поврземе и да комуницираме со семејството и пријателите од целиот свет, да го извршиме нашето неделно пазарување и да го спроведеме плаќањето на нашите сметки со еден клик, заштедувајќи време и пари. Сите овие активности на некој начин ги користат нашите лични информации – нашите информации во банка за да извршиме уплата, нашите слики и коментари, нашите адреси за доставување. Со повеќе податоци за нас онлајн, ризиците од крадење на идентитетот, хакирање, уцена и измама се зголемуваат.