Летната прехрамбена кошница претставува збир на прехранбени производи однапред планирани според количините и асортиманот за хранење на четиричлено семејство. Сезоната лето носи карактеристика на зголемен асортиман на сезонски зеленчук и овошје можат да заменат дел од зеленчукот и овошјето од зимската,односно пролетната сезона.Во прехранбената кошница во летната сезона се планирани нови свежи зеленчуци како: пиперка, домати, тиквички, моркови, краставички, модри патлиџани, бамји, грашок и сл. , а од овошјето се присутни: цреши, праски, кајсии, летни јаболка, лубеница, дињи и сл. Сите овие производи, во комбинација со другите групи прехрамбени производи во кошницата, се усогласени со нормите и стандардите и обезбедуваат правилно хранење на четиричлено семејство.
.