Војната во Сирија и хуманитарното искушение во Алепо доведоа до мрачното потсетување во 2016-
тата дека етиката на човештвото и говорењето на вистината и понатаму се двојните столбови на
етичкото новинарство. Но, и по една година од досега невидените вести, вреди да се вратиме наназад за да побараме одговор на важното прашање – каква е иднината на етичкото новинарство во време кога се чини дека до светската јавност не допираат фактите, човечноста и одговорното говорење на вистината?