Нестабилната политичката состојба продолжи и во 2016 година. Како резултат на тоа, ГО имаа сè поголеми потешкотии да пристапат и да соработуваат владините институции, а нивната вклученост во развојот на политиките продолжи да се намалува. Согласно Пржинскиот договор од 2015 година, склучен со посредство на ЕУ и САД меѓу четирите најголеми политички партии – владејачките Внатрешната македонска револуционерна организација – Демократска партија за македонско национално единство (ВМРО-ДПМНЕ) и Демократската унија за интеграција (ДУИ) и опозициските Социјалдемократскиот сојуз на Македонија (СДСМ) и Демократската партија на Албанците (ДПА) – Никола Груевски поднесе оставка од позицијата премиер во јануари 2016 година.