fbpx
x
Мени

Срамота! Вечер на раскажување квир приказни

Контакт: 075 299 877

Локација: Кино Култура

На овој промо-настан на овогодинешниот Викенд на гордоста, шестмина раскажувачи од јавната културна, политичка и општествена сфера ќе ни раскажуваат кратки приказни за телесниот, родовиот и сексуалниот срам кој ја обележал нивната општествена ненормативност – оттаму, „квир“ како она што излегува од рамките на прифатливиот општествен код. Со овие јавно изговорени приказни, срамот се превртува и трансформира, исмејаниот станува исмејувачот – срамот се враќа назад кон оние кои занесени во својата арогантност и привилегија, претпоставуваат дека го имаат правото да бидат морална родова, сексуална и морална полиција, и да понижуваат.

Со овие приказни, од срамот за нашите желби, задоволства, однесувања, движења и размислувања градиме наративи на отпор. Нашиот срам станува нашето задоволство и среќа. Наместо сведнатата глава и преплавувачкото црвенило, пркосиме. Наместо неподносливото гушење навнатре во себе, експлодираме од смеа. А оние кои ќе не насмеат се:

Сашко Коцев

Мирјана Најчевска

Јасмина Никуљска

Ана Мартиновска

Никола Шиндре

и Срѓан Јанакијевиќ

Модераторки: Румена Бужаровска и Ана Василева

По раскажувачкиот дел следи журка со Илина Ангел, чија музика ќе не охрабри да го откачиме срамот и да го пронајдеме настраното во нас!

Линк до настанот на фејсбук:
https://www.facebook.com/events/1437248929684095/?active_tab=discussion

Срам да ви е ако не дојдете.

Ве очекуваме,
Тимот на Skopje Pride Weekend