fbpx
x
Мени

Нахрани 10.000

Во Македонија има повеќе од 450.000 граѓани кои не можат да си ги дозволат сите оброци во текот на еден ден. Од друга страна, недостасува начин на кој нивните сограѓаните би можеле редовно да донираат храна на оние на кои таа им е најпотребна. По тој повод Асоцијата „Ајде Македонија“ заедно со членките на мрежата „Сите Сити“ по петти пат го организираат Хуманитарен настан „Нахрани 10.000“ .

Нахрани 10.000“ е национална акција за донирање на храна на одбрани локации поточно пред Маркети пред кои ќе бидат поставени штандови и ќе стојат волонтери кои ќе собираат храна од граѓаните кои сакаат да донираат и нејзино дистрибуирање до социјално загрозените граѓани поточно правење хуманитарни пакети од собраните донации. Целта е собирање на храна која ќе заврши во рацете на 10.000 граѓани.

Препорачуваме сите хумани граѓани да донираат храна, која не е лесно расиплива како: ориз, грав, сол, шеќер, брашно, тестенини, масло за готвење, грашок, конзервирана риба, супа , бисквити, кечап, леќа, конзервирано овошје и зеленчук.

Настанот ќе се одржи на 17-ти октомври ( Сабота ), 2020 година од 10 до 18 ч. Низ повеќе градови низ нашата држава.