fbpx
x
Мени

Вести

Отворен повик за акциски грантови на Цивика мобилитас

Граѓанските организации како и непрофитните научно-истражувачки установи можат да се пријават на повикот за акциски грантови на Цивика мобилитас наjдоцна до 3 март 2020 година, во 16 часот. Предложените акции треба да придонесат кон целите и резултатите на Цивика мобилитас, односно кон општествени промени кои се водени од силен граѓански сектор, активни граѓани и добра […]

Специјалната награда за амбасадорката Тејада е награда и за Цивика мобилитас

Амбасадорката на Швајцарија, Н.Е. Сибил Сутер Тејада, доби специјална награда на свечената седница на Советот на општина Струмица за поддршка на општината со различни проекти. Швајцарија повеќе од 10 години ги поддржува локалните авторитети, граѓаните и граѓанските организации на Струмица кои заедно ги менуваат условите за живот на подобро.

Избрани малите акциски грантови

Комисијата за избор на грантови ги оцени апликациите на првите организации кои поднесоа пријава на повикот за мали грантови во новата фаза на Цивика мобилитас (ПЦМ-МАК-02).

Цивика мобилитас прослави една декада постоење

„На почетокот на претходната фаза на Цивика мобилитас, граѓанското општество беше претставено како дрво со голема крошна, но слаби корења. Денес, таа ситуација е доста изменета, благодарение на Цивика мобилитас и нејзиното инсистирање да се обноват врските на граѓанските организации со граѓаните што придонесе корењата на тоа дрво да бидат подлабоки, а граѓанското општество да […]

Имаат ли интерес граѓаните за учество во локалните политики?

Форуми во заедницата, координација со претседателите на месните заедници, координативно тело на ниво на граѓанските организации, Младински совет, Локален економски и социјален совет; се само дел од начините за граѓанско учество во Свети Николе кои ги спомна градоначалникот, Сашо Велковски, на форумот „Граѓаните- учесници во локалните политики“ што се одржа на 13 ноември оваа година […]

Тематски форум „Граѓаните – учесници во локалните политики“

Цивика мобилитас ви го најавува на тематскиот форум насловен „Граѓаните – учесници во локалните политики“, кој ќе се одржи на 13 ноември (среда) со почеток во 16 часот во гимназијата СОУ „Кочо Рацин“ во Свети Николе. Во фокусот на дискусијата ќе бидат регионалните примери на соработка на локалните самоуправи со граѓанските организации и за учество […]

Високи очекувања по првата средба на грантистите и менторите на Цивика мобилитас

Се одржа првата средба на менторите и институционалните грантисти на Цивика мобилитас, кои во идниот период ќе соработуваат за развивање на организациските развојни планови.

Високи очекувања по првата средба на грантистите и менторите на Цивика мобилитас

Се одржа првата средба на менторите и институционалните грантисти на Цивика мобилитас, кои во идниот период ќе соработуваат за развивање на организациските развојни планови.

Новиот број на „Граѓаните за промена“ со бројни граѓански иницијативи

Цивика мобилитас денес го објави вториот број од списанието „Граѓаните за промена“, кој во фокусот го има граѓанскиот ангажман како движечка сила на општествените промени. Погледнете го магазинот на соодветниот јазик: Граѓаните за промена Qytetarët për ndryshim Citizens for change Читајте за ХОПС кои ги едуцираа младите на Д-Фестивал за намалување на штетите од дрогите; […]

Избрани локалните ментори за институционалните грантисти на Цивика мобилитас

Учесниците кои влегоа во потесниот круг на програмата „Менторство за организациски развој“ успешно ги завршија активностите поврзани со развој на вештини и на знаење и со тоа станаа ментори на новата генерација институционални грантисти на Цивика мобилитас.

1 2 3 4 5 15