fbpx
x
Мени

Вести

Информативна сесија за повикот за институционални грантови

Објавен е вториот повик за институционални грантови во рамки на Цивика мобилитас. За таа цел ги каниме заинтересираните здруженија, фондации и сојузи да учествуваат на онлајн информативната сесија која ќе се одржи на 12 мај 2020 година со почеток во 14 часот. Сесијата ќе се одвива преку платформата Microsoft Teams, а линкот за пристапување ќе […]

Доделени последните пет ад-хок грантови за справување со КОВИД-19

Комисијата за избор на грантови ги оцени 38-те концепти кои граѓанските организации ги поднесуваа од 15 до 30 април на вонредниот повик за ад хок грантови на Цивика мобилитас (ПЦМ-АДХ-02) за справување со пандемијата Ковид-19. Од отворањето на повикот, пристигнаа вкупно 100 пријави. Добитници на ад-хок грант од вториот круг се пет организации и тоа: […]

Избрани се нови 12 акциски грантисти на Цивика мобилитас

Вонредната состојба во земјава не влијаеше на процесот на евалуација на доставените пријави на повикот за акциски грантови (ЦМ-АКТ-05). Комисијата за избор на грантови по електронски пат ги оцени пријавите, по што одлучи дека добитниците на акциски грантови се 12 организации, и тоа: Здружение-Балкански институт за регионална соработка БИРС Тетово со проектот „Шар Планина – […]

Доделени 10 ад-хок грантови за справување со КОВИД-19

Комисијата за избор на грантови ги оцени 62-та концепти на граѓанските организации, поднесени на вонредниот повик за ад хок грантови на Цивика мобилитас (ПЦМ-АДХ-02) за справување со пандемијата Ковид-19. Добитници на ад-хок грант се 10 организации и тоа: Здружение за еднородителски семејства „ Една може!“, кое ќе пружа поддршка на жени од ранливи категории, со […]

Вонреден билтен за справување со КОВИД-19 пандемијата

Прочитајте го првиот Вонреден билтен за справување со коронавирус пандемијата кој се однесува на периодот од 6 до 12 април и останете во тек со активностите кои ги преземаат организациите. Голем број граѓански организации наоѓаат нови начини за да ги поддржуваат нивните заедници за време на кризната состојба, како на локално така и на национално […]

Известување за поместување на одлуки

Почитувани колеги од Цивика мобилитас заедницата, Во однос на развојот на ситуацијата со Коронавирус пандемијата, по прогласувањето на вонредната состојба и со тоа неможност за продолжување на дел од редовните активности,  програмата Цивика мобилитас ве известува (покрај одложувањето на планираните настани во овој период, преминувањето на „работа од дома“ и препорачувањето на истото до грантистите […]

Поддржани мали акции на граѓанските организации

Комисијата за избор на грантови ги оцени апликациите на организациите кои поднесоа концепт во вториот круг од повикот за мали грантови на Цивика мобилитас (ЦМ-МАК-02). Добитници на мал грант се шест организации и тоа: Здружение Центар за социјални иницијативи „Надеж“ со проектот „Одлучи сама-твој глас, твое право!“ Здружение на економисти, статистичари и економетричари „Сигма стат“ […]

Известување за развојот на ситуацијата со коронавирусот КОВИД-19

Почитувани колеги од Цивика мобилитас заедницата, Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), со оглед на развојот на ситуацијата со коронавирусот во Македонија, регионот и глобално, а согласно препораките на Министерството за здравство, одлучи да ги одложи сите свои настани планирани до крајот на март оваа година. Од 11 март, МЦМС ја затвори канцеларијата и ги […]

Започна административна проверка на пријавите за акциски грантови

На повикот за акциски грантови АКТ-05 на Цивика мобилитас пристигнаа 108 пријави, од кои 93 беа поднесени на последниот ден, а дел и по истекот на рокот. Денес (4.3.2020г.) започна проверката за административна усогласеност и подобност на пријавите. Се очекува да се поддржат 10 организации кои ќе бидат познати до крајот на март, по што […]

Голем број заинтересирани за новите акциски грантови

Околу 80 претставници на граѓанските организации ги проследија трите информативни сесии за повикот за акциски грантови на Цивика мобилитас кои се одржаа на 13 и 14 февруари 2020 година во просториите на МЦМС. Тие слушнаа повеќе за повикот, за тоа какви активности се очекуваат од организациите, за типот на трошоци кои можат да бидат финансирани, […]

1 2 3 4 15