fbpx
x
Мени

Вести

Над 110 здруженија и социјални претпријатија се обединија за посилно општество

„Овој Фестивал го слави граѓанското општество и неговиот придонес кон општеството и граѓаните“, рече Амбасадорката на Швајцарија во земјава, НЕ Вероник Улман на официјалното отворање на Денот на граѓанските организации и социјалните претпријатија што се одржа на 24 септември 2022 година пред Дом на АРМ, зад спомен куќата „Мајка Тереза“ во Скопје. „Силно, разнолично и […]

Да се развие претприемачкиот дух на ГО бидејќи финансии има, а и расположение за донирање

„Мора да се менуваме, не треба да се плашиме да бидеме бизнис ориентирани, тоа нема да не направи помалку ориентирани кон нашите мисии и цели. Напротив, ќе ни даде можност многу повеќе да работиме за нив “, ова беше завршната констатација од Тематскиот форум на Цивика мобилитас насловен: „Можеме ли повеќе од грантови?!“ – Финансирање […]

Инфографици: Државно финансирање на ГО во 2021 година

Државната поддршка за граѓанските организации е еден од клучните елементи за обезбедување на финансиска одржливост на граѓанското општество. Во развиените демократски земји, финансиската поддршка за ГО е доминантно обезбедена преку директно финансирање од буџетот на земјите, додека во Македонија, и покрај декларативната заложба на Владата за поддршка на граѓанскиот сектор, во пракса постои недостаток на […]

Доброто управување полесно се практикува со воспоставен внатрешен систем

„Одговорно работење и етичко финансирање на граѓански организации“ беше темата на еднодневната работилница, што се одржа во хибриден формат на 14 јули 2022 г. во хотел Холидеј Ин, Скопје и онлајн на платформата ЗООМ. Седумнаесет претставници на граѓанските организации дискутираа за зајакнувањето на ГО за почитување и практикување на заложбите од Кодексот за граѓански организации. […]

Тематски форум на Цивика мобилитас: „Можеме ли повеќе од грантови?!“ – Финансирање на граѓански организации преку: донации, краудфандинг (crowdfunding) и социјални претпријатија

Настанот ќе се одржи во четврток, 14 јули 2022 година од 12.00 часот, во Центарот за социјални претпријатија (ул. Македонија б.б до Спомен куќата на Мајка Тереза) во Скопје. Доколку не можете да дојдете, ќе може да го проследите и онлајн, преку стрим во живо на официјалната Фејсбук страна на Цивика мобилитас. На оваа особена […]

Повик за смирување на тензиите и продолжување на широките консултации за тнр. „Француски предлог”

Актуелните настани не ставаат пред сериозни предизвици, не само како луѓе од граѓанските организации туку и индивидуално, како граѓани. Неколку грантисти на Цивика мобилитас иницираа заедничка реакција на последните случувања во кои насилството се заканува да го заземе местото на мирното протестирање и дебатирање. Во продолжение прочитајте го во целост Повикот и листата на граѓански […]

ОВОЗМОЖУВАЧКАТА ОКОЛИНА ВО ФОКУСОТ НА НОВИОТ БРОЈ НА „ГРАЃАНИТЕ ЗА ПРОМЕНА“

Цивика мобилитас го објави дванаесеттиот број од списанието „Граѓаните за промена“ кој во фокусот ја има овозможувачката околина. Во ова издание преку седумнаесет приказни раскажуваме за успешните акции, иницијативи, проекти на граѓанскиот сектор во првиот квартал од 2022 година. Граѓанскиот сектор го доби четвртиот по ред стратешки документ, Стратегијата за соработка со и развој на граѓанското општество, за периодот 2022 – 2024 година. […]

Поголема солидарност и соработка во секторот за поттикнување промени – апел од годишната средба за вмрежување на Цивика мобилитас

„Заедно со здружени сили, тоа е најдобриот начин за поттикнување промени. Треба да дискутираме, да преговараме, а тоа бара многу време. Но, мора да го направиме тоа во име на граѓанскиот сектор“, рече Вероник Улман, Амбасадорка на Швајцарија во Северна Македонија, во своето обраќање на Средбата за вмрежување на Цивика мобилитас. Таа ги охрабри присутните […]

Граѓанските организации побараа поголем ангажман од властите за државното финансирање

„Ние не сме песимисти, ние сме очајни реалисти!“, рече Селмин Несимоски од здружението Млади за јавен интерес од Дебар со што отслика најголем дел од дискусијата на денешниот Тематски форум на Цивика мобилитас насловен: „Државното финансирање за поголема одржливост на граѓанските организации“. „Борбата за гол опстанок го оневозможува работењето на граѓанскиот сектор“, рече во своето […]

Тематски форум на Цивика мобилитас: „Државното финансирање за поголема одржливост на граѓанските организации“

Цивика мобилитас го организира Тематскиот форум „Државното финансирање за поголема одржливост на граѓанските организации“. Настанот, којќе се одржи во среда, 13 април 2022 година од 11.00 часот, во хотелот Александар Палас во Скопје, ќе може да го проследите и онлајн, преку стрим во живо на официјалната Фејсбук страна на Цивика мобилитас. Подобрувањето на системот на […]

1 2 3 19