fbpx
x
Мени

Вести од грантистите

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

Успешна акција за чистење на Водно

Напишано од: Движење за едукација и унапредување на дијалогот ЛЕАД

Објавено: 29/07/2016

Движењето ЛЕАД по третпат спроведе акција на чистење на падините на Водно. Групата млади од различна етничка припадност се собра на Средно Водно, од каде што ја започна акцијата за собирање отпадоци под мотото „В џеб, ако нема каде друго!“. Младите, облечени во маици со ова мото, имаа поддршка и од присутните граѓани кои веќе се наоѓаа на Водно.

Сите пречки се мали ако луѓето се големи

Напишано од: Младите Можат

Објавено: 25/08/2016

На 15.08.2016 во ЕУ Инфо центарот во Скопје, „Младите можат“ организираа настан наречен „Сите пречки се мали ако луѓето се големи“. Целта беше да се придонесе за социјалната инклузија на лицата со сетилна попреченост .

14та Меѓународна младинска конференција „Европски вредности за иднината на Југоисточна Европа“

Напишано од: Младински Сојуз - Крушево

Објавено: 26/08/2016

Младински Сојуз – Крушево, годинава, традиционално по 14ти пат ќе ја организира Меѓународната младинска конференција од 22 до 26ти септември во Крушево.

Одржан тренинг за новата генерација предавачи по дебата на МОФ

Напишано од: Младински образовен форум

Објавено: 28/09/2016

На 24 и 25 септември, во просториите на Младинскиот образовен форум, се одржа тренингот за дебатни тренери. Тренингот го организираше „Дебатната програма“, а учествуваа дебатери од неколку градови во Македонија и тоа: Скопје, Велес, Тетово, Штип, Неготино, Струмица, Дебар, Кичево и Прилеп.

Соопштение за националната акција за чистење на Македонија

Напишано од: АЈДЕ МАКЕДОНИЈА

Објавено: 29/09/2016

Асоцијацијата за чиста животна средина „Ајде Македонија, заедно со главниот покровител Швајцарската агенција за развој и соработка (СДЦ), преку проектот Цивика Мобилитас и поддржувачите Осигурување Македонија и Еконелектрон, в петок (30.09.2016) во 10 часот на Матка ќе организираат промотивна акција за чистење како најава за националната акција за чистење која ќе се одржи во сабота (01.10.2016) на 150 локации во 50 општини низ Македонија.

Како да се подигнат капацитетите на месните и урбаните заедници?

Напишано од: Здружениe ФОРУМ

Објавено: 07/10/2016

Здружението Форум – Центар за стратешки истражувања и документација од Скопје во соработка со Европски центар СН7 од Теарце, на 12 октомври 2016 (среда), со почеток во 12:00 часот во хотелот „Континентал“ во Скопје ќе ги презентираат резултатите од проектот „Зајакнување на капацитетите на месните и урбаните заедници“.

Конкурс за фотографија на тема: „Тагата на провинцијата и неподносливата мачнотија на метрополата“

Напишано од: Култ Трансзен

Објавено: 10/10/2016

Организацијата Култ транзен распиша конкурс кој го третира феноменот на периферијата и оддалеченоста од центарот, но и обратната смисла на оттуѓеноста, каде што центарот е оддалеченост од субјектот (од себе), а периферијата едно невидливо приближување кон внатре. Вечниот судир меѓу јавното и интимното, личното и колективното, тишината и хаосот. Темата на конкурсот ја опфаќа и трагичноста на преселбите-село-град и провинција-метропола.

Анализата на состојбата на женското претприемништво во Македонија

Напишано од: Здружение на бизнис жени

Објавено: 10/10/2016

Здружението на бизнис жени (ЗБЖ) со седиште во Скопје, во рамки на проектот „Состојбата на жените во претприемништвото во РМ“, финансиран преку програмата Цивика мобилитас, во периодот јули-септември успешно го заврши првиот дел – квантитативното истражување за состојбата со жените во претприемништвото во РМ, со теренски анкетни активности во следните општини: Куманово, Битола, Тетово, Гостивар, Кичево, Велес, Струмица, Штип, Кавадарци, Дебар, Крушево и град Скопје.

НЕ за фрлањето храна

Напишано од: Банка за храна Македонија

Објавено: 27/10/2016

Храна за сите – Банка за храна Македонија ги поканува сите заинтересирани на презентација на резултатите постигнати во проектот “Храната за гладните, а не на депонија“ што ќе се одржи на 28 октомври 2016, во 11:00 часот во хотелот Континентал во Скопје.

Покана за промоција на анализа за кохезијата во нашето општество

Напишано од: Диверзити Медиа

Објавено: 07/11/2016

Здружението Диверзити медиа и телевизијата Алсат М, Ве покануваат на завршниот настан од проектот Глокал Дискусии, поддржан од програмата Цивика Мобилитас.

1 51 52 53