x
Мени

Вести од грантистите

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

Обука на ЦКА-ПХВ дисеминатори

Напишано од: Црвен крст на град Скопје

Објавено: 19/01/2016

На 13 и 14 јануари беше реализирана обука за новите 45 дисеминатори во рамките на Националната програма Црвен крст во акција – Промоција на хумани вредности.

Организација на жените на општина Свети Николе 25 години активизам

Напишано од: Организација на жените на општина Свети Николе

Објавено: 30/12/2015

Организација на жените на општина Свети Николе на 25 Декември 2015 година одбележува 25 години работа во женското движење за подобрување на општата состојба на граѓаните, за подобрување на условите за соодветна здравствена заштита на жените, децата и младите, активно вклучување на децата и младите во општествените текови на живеење, како и почитување и заштита на човековите права.

ЦИВИЛ во потрага по граѓански новинари

Напишано од: Цивил – Центар за слобода

Објавено: 30/12/2015

Цивил – Центар за слобода, успешно ги заврши обуките за граѓански новинари во рамки на проектот „Граѓански објектив“. Во период од два месеца се одржаа четири регионални семинари во Скопје, Битола, Струмица и Велес, каде се одржа и завршниот, петти семинар на кои учесници и учеснички беа сите заинтерсирани граѓанки и граѓани кои немале можност да учествуваат на претходните семинари.

Дебата “Мигрантите не се само бројка”

Напишано од: Диверзити Медиа

Објавено: 23/12/2015

„Мигрантите не се само бројка” е темата на јавната дискусија која во организација на Здружението Диверзити Медиа ќе се одржи во петок, 25 декември, во 13 часот, во салата на Центарот за развој на НВО во Гевгелија (зграда на старото Забавиште). Дискусијата се одржува во рамки на проектот Глокал Дискусии.

Урбан дијалог… денови на креативно работење во Маврово

Напишано од: Гаус Институт

Објавено: 22/12/2015

Претставници на Гаус Институт, МНД-Битола, граѓанските организации „Новак 2014“-Новаци и Лидер Плус -Могила, од 14 до 16 декември во Маврово, врз принципот „работа во мирни услови“ (Work in Peace), што значи не под притисок на урбаниот метеж и нон-стоп ѕвонење на мобилните телефони, одржаа „Обука за обучувачи“.

Покана за хуманитарна забава

Напишано од: Анима Мунди

Објавено: 18/12/2015

Драги пријатели на животните, Здружението за заштита на животните „Анима Мунди“ организира и ве кани на предновогодишна забава за помош на животните која ќе се одржи во клубот КОНЦЕПТ 37 (Рузвелтова 37) на 20.12 (недела) од 21:30 часот.

Интер-етнички дијалог и соработка помеѓу младите во Македонија

Напишано од: Институт за истражување на политики и добро владеење

Објавено: 17/12/2015

Институтот за истражување на политики и добро владеење – ИПДВ во рамки на програмата CIVICA Mobilitas, имплементирана oд Македонски центар за меѓународна соработка МЦМС , НИРАС од ДАНСКА и Шведскиот Институт за Јавна администрација ( СИПУ) финансиски поддржана од Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) ја реализираше првата обука во рамките на проектот “Интер-етнички дијалог и соработка помеѓу младите во Македонија”.

ВЕГЕФЕСТ – Револуција која почнува во твојата чинија, за права на животните!

Напишано од: Анима Мунди

Објавено: 13/11/2015

Недела, 15 ти ноември, хотел Континентал. Влез бесплатен.

Почитувани,
И оваа година со огромна радост го најавуваме ВЕГЕФЕСТ, фестивалот кој го организираме по четврти пат, со цел да го насочиме вниманието кон најобесправените, речиси невидливи битија на овој свет – фармските животни. Секојдневно искористувани, свирепо убивани за храна, мода и профит, лишени од слобода и од можност нормално да живеат според карактеристиките на својот вид, овие сетилни битија во модерното конзумерско општество се сведени на продукти и предмети, безгласни робови на кои им е одземено достоинството, одгледувани и размножувани во ужасни услови, деградирани до болка, со една единствена цел – свирепа непотребна експлоатација.

Продолжување на повик за два региони (1) источен и (2) полошки со краен рок до 15 октомври

Напишано од: Македонски центар за европско образование

Објавено: 07/10/2015

Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО) во рамки на акцијата финансирана од ЦИВИКА МОБИЛИТАС: „Трансфер на знаење за политиките на ЕУ за намалување на разликите меѓу граѓанските организации од скопскиот и другите плански региони“, објавува:

ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ПОВИК
За аплицирање за мали локални иницијативи (до 30.800 денари) на граѓански организации за граѓанско учество со ЕУ вредности на локално ниво за регионите (1) источен и (2) полошки.

Стружани се за една изборна единица и отворени листи

Напишано од: Диверзити медиа

Објавено: 07/10/2015

Стружани беа домаќини на првата јавна дискусија на Диверзити медиа, насловена како „Изборните системи во интерес на граѓаните или политичките партии“. Еден од учесниците во дискусијата, политикологот Башким Бакиу се заложи за системот во кој Македонија ќе биде една изборна единица, додека да се исклучи можноста да се избираат пратеници од дијаспората.

1 49 50 51 52