fbpx
x
Мени

Вести од грантистите

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

Културни активности за меѓуетничко дружење

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ЕДНАКВИ МОЖНОСТИ И МЕЃУЕТНИЧКА СОРАБОТКА АЛ-МА-СКОПЈЕ

Објавено: 26/12/2019

Здружението за еднакви можности и меѓуетничка соработка Ал-Ма месец декември го одбележа со културни активности меѓу учениците од училиштата во Студеничани и Драчево. Од здружението покажаа дека преку здрава едукација, од начинот на поздравување до начинот на почитување,  децата можат да се дружат иако не говорат ист јазик. Воедно, беше организирана  театарска претстава која се […]

СОСТАНОК СО ИНТЕРПАРТИСКАТА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА ЗА ПРАВАТА НА РОМИТЕ

Напишано од: Асоцијација Иницијатива за социјални промени - ИнСоК, Скопје

Објавено: 05/12/2019

На 29.11.2019 ИнСоК заедно со колегите од Мрежата на ромски невладини организации за застапување на трајни системски решенија имаше состанок со Интерпартиската парламентарна група за правата на Ромите. На состанокот, кој го раководеше Координаторот на Интерпартиската парламентарна група, пратеникот Самка Ибраимоски, Мрежата побара поддршка за решавање на најприоритетните проблеми со кои ја засегаат ромската заедница. […]

Премиерата на театарската претстава „Хумана приказна“

Напишано од: Super User

Објавено: 05/12/2019

Во режија на Бесфорт Идризи и автор Кaтерина Момева, оваа сабота, 07.12.2019-та година во 20 часот во МКЦ “Кино Фросина”, ќе се одржи премиерата на претставата “Хумана Приказна”. Оваа претстава има за цел да даде позитивен импулс кон информирањето на граѓаните за надлежностите на институциите, снабдувајќи ги со дополнителни информации, промовирајќи ја институцијата Народен правобранител […]

Отворена седница на Комисијата за жалби при СЕММ

Напишано од: Здружение Совет за етика во медиумите на Македонија ЕТИКА ПРЕС Скопје (СЕММ)

Објавено: 18/10/2019

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) организира отворена седница на Комисијата за жалби, која ќе се одржи на 25.10.2019 (петок), со почеток од 11:00 до 13:00 часот, во просториите на ААВМУ. На отворената седница јавно ќе се разгледуваат жалбите што стигнале до СЕММ, а ќе се дискутира и за начинот на поднесување жалби, […]

Минимални се активности на Советите за превенција

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 08/10/2019

Од кратката анализа што ја направи здружението Mедиа плус од Штип за работењето на Локалните совети за превенција, може да се заклучи дека ова тело само делумно е во вниманието на локалните власти. Изостанува целосна проактивност, а работењето на Советите е различна од општина до општина. Медиа плус во изминатиот период склучи меморандуми за соработка […]

Повик за учесници во Програма за жени новинарки

Напишано од: Civica Mobilitas

Објавено: 27/08/2019

Платформата за истражувачко новинарство и анализи – ПИНА објавува повик за учесници во Програмата за жени новинарки која е дел од нашиот проект – „Жени новинарки за посилно граѓанско општество“.

„Заедно сме побезбедни и посигурни“ е новата акција на Медиа плус

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 03/07/2019

Градење на партнерски однос меѓу граѓаните, заедниците, граѓанските организации и локалните власти преку Советите за превенција во делот на сигурноста, безбедноста и превенцијата, е акцијата на Здружението „Медиа плус“ од Штип, поддржана од Цивика мобилитас. Насловот на проектот е „Заедно сме побезбедни и посигурни“, каде во средиштето се локалните Совети за превенција како мост за […]

Каде да се пријават изборните нерегуларности, ако не во ЦИВИЛ?

Напишано од: Здружение на граѓани ЦИВИЛ - Центар за слобода Скопје

Објавено: 15/03/2019

Рокот за Јавен увид во Избирачкиот список истекува на 14 март, на полноќ. Имајќи предвид дека бројот на лицата кои извршиле увид во Избирачкиот список, ЦИВИЛ ги повикува граѓанките и граѓаните да го искористат барем последниот ден и да пријават проблеми во Избирачкиот список. Од искуството во претходните изборни процеси, најчести проблеми во Избирачкиот список […]

Кампања – СТОП сакам да поминам

Напишано од: geosfera

Објавено: 26/09/2018

  Регионалното географско друштво ГЕОСФЕРА-Битола во соработка со Републичкиот и Општинскиот совет за безбедност во сообраќајот, како и граѓанските здруженија Граѓанска асоцијација, Емануил+, Ретки и различни и Дел од сите, во рамките на Европската недела на мобилност, на 19.09.2018 год. на пешачкиот премин кај Педагошка, со почеток во 11.55 часот, започнаа кампања за зголемена безбедност […]

Апел до јавноста во врска со иницијативите за амнестија за настаните од 27 април 2017

Напишано од: Институт за демократија „Социетас цивилис“ Скопје

Објавено: 12/07/2018

Институтот за демократија упатува апел до јавноста во врска со иницијативата за донесување на закон за амнестија од одговорност за настаните во Собранието од 27 април 2017. Овој настан беше насилен обид за спречување на промена на власта. Со иницијативата за амнестија се доведуваат во прашање, владеењето на правото, неприкосновеноста на туѓиот живот и демократските […]

1 2 3 4 5 56