fbpx
x
Мени

Вести од грантистите

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

Србија – Здружение Параквад ВШ им помага на граѓаните

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 15/04/2020

Здружението на параплегичари и квадриплегичари Параквад ВШ помага на граѓаните и за време на пандемијата со коронавирусот. Здружението Параквад ВШ им овозможува помош на лицата со инвалидитет со цел нивна социјална и медицинска рехабилитација и стварање услови за подобар и поквалитетен живот. Здружението врши превоз на оваа група граѓани, кое во мометалната состојба е уште […]

Измами кои демнат во онлајн пространството

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 09/04/2020

Социјалната изолација за време на епидемијата ја наложи потребата за адаптирање кон работа од дома. Средбите со колеги и партнери се одвиваат виртуелно, при што се користат работните, но и лични уреди, и интернетот од домашите вајфај мрежи. Со тоа се појавуваат и нови проблеми со сигурноста, кои треба да се имаат предвид. Хакерите ја […]

Пример за почит: Пензионерката Пацка Коневска од Скопје шие и подарува заштитни маски

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 08/04/2020

Пацка Коневска, пензионерка од Скопје ја истакна својата хуманост на дело. Живее во населбата Кисела Вода, и вели дека одејки до маркет забележала дека повеќето луѓе не носат маски, па решила да им се најде за да колку толку си го заштитат здравјето. -Секојдневно слушам дека нема маски, а тоа го видов и кај многу […]

Итните јавни набавки поврзани со заштита од коронавирусот COVID-19

Напишано од: Здружение на граѓани Центар за граѓански комуникации ЦГК Скопје

Објавено: 06/04/2020

Состојбата со новиот коронавирус Covid-19 и прогласената вонредна состојба во земјава наметнуваат потреба од итни набавки на стоки, услуги и работи поврзани со заштита и превенција на ширењето на заразата од овој вирус. Овие набавки, во согласност со Законот за јавни набавки, се спроведуваат со директно преговарање со фирмите, односно преку постапка со преговарање без […]

е-магазин ЗИП број 4

Напишано од: Организација на потрошувачите на Македонија Скопје (ОПМ)

Објавено: 24/03/2020

15 Март е светски ден на правата на потрошувачите. И оваа година Организацијата на потрошувачите на Македонија се приклучува кон кампањата на Светската потрошувачката организација, Consumers’ International:   По повод денот на потрошувачите го објавуваме четвртиот број на е-магазинот ЗИП, каде покрај темата: „Одржлив потрошувач“,  ќе прочитате и други интересни теми. Планираните настани по повод […]

ЦИВИЛ: Браво за одговорноста и пожртвуваноста, стоп за политичкото профитерство

Напишано од: Здружение на граѓани ЦИВИЛ - Центар за слобода Скопје

Објавено: 24/03/2020

ЦИВИЛ остро реагира и ги осудува континуираните обиди на одредени политички структури да се стекнат со политички поени на сметка на јавното здравје во екот на пандемијата на КОВИД-19. За жал, не престануваат ни обидите да се приберат и политички поени, без оглед на тоа колку своеволното и некоординирано дејствување може да биде опасно по […]

Кога ќе почнеме да го донираме вишокот храна?

Напишано од: Здружение на граѓани за помош на бездомници и социјално загрозени семејства и поединци ЉУБЕЗНОСТ

Објавено: 28/02/2020

Сопствениците на продавници за храна не се свесни за можностите и малку ја познаваат регулативата за донирање на храна. Ова е еден од наодите од истражувањето направено меѓу компаниите за дистрибуција и продажба на храна, а презентирано во публикацијата „Не фрлајте, донирајте! Храната е ограничен ресурс“ која ја презентираа здруженијата Вистински дела на љубезност и […]

Завршна конференција на проектот: „Мобилизација на заедницата во борбата против гладот“

Напишано од: Super User

Објавено: 19/02/2020

ГОии Вистински дела на љубезност и Новинари за човекови права Ве покануваме на завршната конференција на проектот „Мобилизација на заедницата во борба против гладот“ преку ВСС Ефект. Настанот ќе се случи на 26 Февруари 2020 г., со почеток во 10 часот, во хотел Порта, Скопје. ПРЕЗЕМИ АГЕНДА На конференцијата покрај дебата за предизвикот – донирање […]

Повик за избор на експерти за изработка на opinion briefs

Напишано од: Асоцијација Иницијатива за социјални промени - ИнСоК, Скопје

Објавено: 06/02/2020

Асоцијација Иницијатива за социјална промена – ИнСоК Скопје објавува повик за прибирање понуди за набавка на експертски услуги за подготовка на четири мислења, заклучоци и препораки (Opinion Briefs) во однос на прашања кои бараат системско трајно решение за интеграција на Ромите. Повикот се објавува во рамки на институционалниот грант од програмата “ЦИВИКА МОБИЛИТАС“. Рокот за […]

РАБОТНА СРЕДБА СО ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА ЗАКОНОТ ЗА РЕГУЛИРАЊЕ НА СТАТУСОТ НА ЛИЦАТА БЕЗ ДОКУМЕНТИ

Напишано од: Асоцијација Иницијатива за социјални промени - ИнСоК, Скопје

Објавено: 28/12/2019

   Во текот на месец декември Асоцијацијата Иницијатива за социјална промена – ИнСоК поддржана од Мисијата на ОБСЕ во Скопје како преставници на Мрежата за застапување на трајни и системски решенија за интеграција на Ромите организира работна средба со институциите во врска со новиот Закон  за регулирање на статусот за лицата без документи.   На […]

1 2 3 4 56