fbpx
x
Мени

Вести од грантистите

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

ЦИВИЛ го зголемува обемот на изборниот мониторинг и ги повикува заинтересираните да аплицираат

Напишано од: Здружение на граѓани ЦИВИЛ - Центар за слобода Скопје

Објавено: 15/06/2020

Бројот на набљудувачи на ЦИВИЛ на претстојните избори се зголемува. Ако на минатите избори имавме околу 200 набљудувачи, сега таа бројка можеби ќе достигне и 300. Има простор за нови краткорочни набљудувачи. ЦИВИЛ ги повикува сите заинтересирани полнолетни граѓанки и граѓани да аплицираат за краткорочни изборни набљудувачи. ЛИНК ДО АПЛИКАЦИЈА Функционери и активисти на политички партии […]

Заштитни визири и за новороденчиња

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 12/05/2020

Во болницата„ Etik Zubeyde“ за женски заболувања на турскиот универзитет за здравствени науки (SBU) во Анкара, произведоа и користат специјални заштитни визири за новороденчиња. Директорката на болницата  Yaprak Ustun изјави дека визирот за бебиња е дизајниран да ги заштити новороденчињата среде борбата против ширењето на коронавирусот, кој најчесто се пренесува преку капки и контакт. „Ние сакаме да […]

Ракописите за Коронавирус болеста (КОВИД-19) ќе бидат објавувани бесплатно

Напишано од: MirkoSpiroski

Објавено: 09/05/2020

Одлучивме да објавиме бесплатно Тематски број за Коронавирус болеста (КОВИД-19) во списанието ОАМЈМС (https://www.id-press.eu/mjms/index) за ракописи доставени до септември 30, 2020 година. Авторите можат да ги понесат своите трудови од Базични науки; Клинички науки; Приказа на случаи; Стоматолошки науки; Јавно здравствоч и Ревиски трудови.

Те сакам душо- Романтичен дедо најде начин како да си ја види сопругата

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 08/05/2020

Ниту пандемијата ниту какви било мерки не го спречија Ник Автгес од Ватертаун, САД, кој има 88 години, да ја види својата сопруга Мерион , која престојува во старечки дом. Тој го стори тоа на необичен начин иако домот ги забрани посетите од 14 март поради пандемијата на корона вирусот, што Ник го поднесе многу […]

„Сите сме едно: Глобален филмски фестивал“ на Јутјуб на 29 мај

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 06/05/2020

Реализацијата на овој проект започна откако многу меѓународни филмски настани беа одложени а филмската индустрија запре целосно поради пандемијата со коронавирусот. Оваа 10-дневна дигитална манифестација ќе и помогне на Светската здравствена организација (СЗО) да собере средства кои ќе помогнат во борбата против Ковид-19. Дваесет фестивали од целиот свет ќе прикажат филмови, вклучувајќи ги фестивалите од […]

Гграѓанските асоцијации во Србија се пренасочија кон помош за справување со пандемијата

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 05/05/2020

Пандемија и мерките преземени од страна на Владата на Србија за борба против вирусот корона, го сменија функционирањето на граѓанските организации со цел ​​зголемување на  ефективноста на веќе спроведените активности и подобро опфаќање на најранливите граѓани. Здружението Граѓански иницијативи испратија прашалник до организациите за нивните активности, потребите на групите со кои тие работат, но и […]

Заробени во џунгла крај плажа, Корона во карантин стави гости на музички фестивал во Панама

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 04/05/2020

„Tribal Gathering Festival“  е музички фестивал кој се одржува во градот  Колон, во Панамана. Плажата „ Chiquita“ е една од најубавите плажи во Централна Америка. Поради  страв од ширење на коронавирусот, локалната полиција едноставно ги ставила во карантин сите луѓе на фестивалот и не дала никој да замине. На 15 март, два дена пред да […]

Технополис од Никшич изработува визири и отстапи лабараторија и машина за дијагностицирање на корона

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 23/04/2020

Компании широм Црна Гора ги отстапија своите 3Д штампачи и друга опрема за масовна изработка на заштитни визири. Меѓу нив е и Технополис од Никшич, чии 10-тина вработени со денови неуморно ги склопуваат овие визири кои се повеќе од потребни во борбата со корона вирусот. Покрај медицинските работници, ваквите визири им се потребни и на […]

Обединетото Кралство побара доброволци за борба против коронавирусот и доби армија

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 21/04/2020

Повеќе од 750.000 луѓе се залагаат за да им помогнат на постарите и ранливите Британци. ЛОНДОН – Пред неколку недели, Кејт Селарс организираше Џејмс Бонд искуство за нејзините богати клиенти, во кое тие беа однесени со хеликоптер до Монте Карло за да го гледаат најновиот филм на Бонд, блескава забава со актерите и членовите на […]

Црна Гора- граѓаните донираат за најранливите

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 18/04/2020

Вработените во „Генекс“ и „Бемакс“, фирми во Подгорица, издвоија од нивната месечна плата сума со која што успеале да формираат 2073 пакети со храна, која ќе биде доставена преку Црвениот крст на оние на кои им е најпотребна. „Мотивите за нашата донација се јасни и сакавме независно од нашата компанија, како индивидуи, како поединци да […]

1 2 3 56