x
Мени

Вести од грантистите

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

Отворање на штандови за собирање на новогодишни пакетчиња за деца на социјално загрозени семејства

Напишано од: Ljubeznost

Објавено: 23/12/2017

Од 24-26.12.2017 год во четири големи маркети ќе се собираат новогодишни пакетчиња за деца на социјално загрозени семејства на територија на град Скопје. Штандовите ќе бидат отворени на ВЕРО ЦЕНТАР, ВЕРО ТАФТАЛИЏЕ, ТИНЕКС РАДЕ КОНЧАР, ТИНЕКС ЃОРЧЕ ПЕТРОВ 24.12.2017, Недела од 10:00 до 20:00 часот 25.12.2017, Понеделник од 10:00 до 20:00 часот 26.12.2017, Вторник од […]

ПРЕДЛОГ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА АЕРОЗАГАДУВАЊЕТО ВО ГРАД БИТОЛА

Напишано од: geosfera

Објавено: 21/12/2017

Регионалното географско друштво „Геосфера“ од Битола, поддржано од Цивика Мобилитас, преку проектот „Сликај, постирај, алармирај!“ изработи предлог мерки за намалување на аерозагадувањето во град Битола и ги поднесе до општина Битола. Од почетокот на ноември ги реализиравме следните активности: подигање и јакнење на свеста кај младите во основните и средните училишта и сите останати граѓани […]

Тркалезна маса: „Како подобро да се искористат капацитети од соработката помеѓу онлајн медиумите и граѓанските организации“

Напишано од: Здружение Центар за развој на медиумите на заедниците МЕДИУМ Гостивар

Објавено: 20/12/2017

Центарот за развој на медиумите на заедниците МЕДИУМ од Гостивар, во партнество со Балканскиот институт за регионална соработка БИРС од Тетово, на 19.12.2017 одржа тркалезна маса чија цел беше вмрежување на новинарите и претставниците од граѓанскиот сектор за подобрување на меѓусебната соработка. 20тина уредници, новинари и претставници од граѓанските организации од Полошкиот регион на Република […]

Меморандум за соработка со општина Битола

Напишано од: geosfera

Објавено: 20/12/2017

Региналното географско друштво ГЕОСФЕРА -Битола, во рамките на проектот „Сликај, постирај, алармирај“ поддржан од Цивика мобилитас, потпиша меморандум за соработка со општина Битола. Соработката се однесува на повеќе полиња: идентификација на аерозагадувачи во градот, активно вклучување на овластениот инспекторат во истата акција, размена на идеи, предлози и активности, зголемување на свеста кај младите и сите […]

Уметничка герила акција: Џиновска пастрмка во Скопје

Напишано од: Установа Центар за современи уметности Скопје

Објавено: 19/12/2017

Граѓанската иницијатива „Урбани умернички акции“ во центарот на Скопје денеска ја постави скулптурата „Охридската пастрмка“ со цел да се алармира за нејзиното исчезнување пред нашите очи. Охридската пастрма (Salmo letnica, Karaman, 1924), нејзините подвидови како и автохтоната македонска пастрмка (Salmo macedonikus, Кaraman 1924) стануваат се позагрозени и лесно може да се случи да исчезнат од […]

Урбани уметнички акции: ПАСТРМКА

Напишано од: Установа Центар за современи уметности Скопје

Објавено: 19/12/2017

Огромна пастрмка утрово осамна во центарот на Скопје. Поставена е од страна на активистите од „Урбани уметнички акции“, кои алармираат за исчезнувањето на пастрмката од најстарото македонско езеро. „Охридската пастрмка исчезнува пред нашите очи. Охридската пастрма (Salmo letnica, Karaman, 1924), нејзините подвидови, како и автохтоната македонска пастрмка (Salmo macedonikus, Кaraman 1924), стануваат сè позагрозени и […]

Конференција за преиспитување на судски постапки

Напишано од: komitet

Објавено: 19/12/2017

Конференцијата

Панел дискуија и промоција на веб апликација

Напишано од: afroditamu

Објавено: 19/12/2017

Почитувани, З.Г. „НЕКСУС – Граѓански Концепт” со задоволство Ве поканува да учествувате на јавна панел дебата на која ќе се говори за учеството на младите во изборните процеси во Македонија. Воедно, ќе биде претставена и веб апликацијата која тимот на НЕКСУС-ГК ја подготви за младите. Линкот до апликацијата: www.jasglasam.mk Оваа активност е дел од проектот […]

Црно-бели животи / Black and white lives / Jetët bardhë e zi

Напишано од: CHRCR

Објавено: 19/12/2017

Фотографии од отворањето на изложбата на стрипови „Црно-бели животи“, изработени од група млади автори, инспирирани од искуства на бегалци. Повелете до 20 декември 2017 година во Јавна соба и не заборавајте да си земете бесплатен примерок од збирката стрипови (на македонски или албански јазик). Стриповите се креирани во рамки на проектот на УНХЦР „Бегалец сега-Човек […]

Истражување на НВО “Надеж” од М.Каменица: За месечна плата од 500 до 700 евра голем процент од иселениците би се вратиле дома

Напишано од: Hope

Објавено: 19/12/2017

POSTED BY: G.B.R 22/11/2017 21.XI.2017 kamenica.mk Ниските плати во државава, нискиот стандард и (без)перспективноста на младите се главна причина за нивното иселување. За плата од 500 до 700 евра месечно голем процент од нив би се вратиле во Македонија. Ова го покажа научното истражување во рамки на проектот „Јас сакам да се вратам“ што го реализираа невладините […]

1 2 3 4 5 50