x
Мени

Вести од грантистите

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

Разлика од 204% меѓу најниската и највисоката набавна цена за кломпи во детските градинки

Напишано од: Здружение на граѓани Центар за граѓански комуникации ЦГК Скопје

Објавено: 09/02/2018

Во последниот Индекс на рационалност на Центарот за граѓански комуникации споредени се цените по кои различни институции купувале пет сосема исти видови производи или услуги. Еден од нив се „анатомски кожени кломпи“ какви што изминатиот период набавиле десет градинки од земјава. Разликата меѓу најниската и највисоката цена по коишто се купени истите кломпи но во различни […]

Уметноста, медиумите, јавното мислење и ајкулите во Вардар – https://okno.mk/node/69232

Напишано од: Установа Центар за современи уметности Скопје

Објавено: 07/02/2018

25.01.2018 00:32 Активизам / Култура Александра Бубевска За улогата на уметноста во креирањето на јавното мислење и за меѓусебното влијание на медиумите и уметноста како фактори во формирањето на јавното мислење во Македонија сè уште немаме пообемни теориски текстови или пак истражувања, но секако ќе бидат потребни за да може во светло на поновите историски […]

Граѓаните сметаат дека членството во ЕУ ќе ја подобри демократијата и економијата во Македонија

Напишано од: Институт за европска политика

Објавено: 06/02/2018

Институтот за европска политика – Скопје на 18 и 19 ноември 2017 година успешно ја организираше првата дебатна анкета во Македонија која се однесуваше на пристапувањето кон ЕУ. Преку 150 граѓани од целата Македонија заедно дискутираа за евентуалниот развој, позитивни и негативни последици врз демократијата и економијата, доколку Македонија се вклучи во Европската Унија. Учесниците […]

За справување со снегот и мразот годинава предвидени се 5,5 милиони евра

Напишано од: Центар за граѓански комуникации - ЦГК

Објавено: 05/02/2018

Иако тековната зимска сезона е „слаба“ со снег и мраз, сепак за чистење на улиците и патиштата од снег, како и за набавка на сол и песок за прскање по улиците во зимски услови, планирано е да се потрошат 5,5 милиони евра, се вели во истражувањето на Центарот за граѓански комуникации. ЈП Македонија пат, Градот […]

Каде одат моите пари?

Напишано од: Здружение на граѓани Центар за граѓански комуникации ЦГК Скопје

Објавено: 26/01/2018

На порталот opendata.mk на Центарот за граѓански комуникации можете брзо и лесно да проверите колку плаќате дневно како даночен обврзник за функциите на централната власт. Со местење на подвижниот курсер на износот на вашата плата, автоматски ги добивате износите што дневно ги плаќате, преку придонесите и даноците, за секоја одделна функција на државата, според предвидените […]

Дебата со жителите на општина Чашка

Напишано од: Фондација за локален развој и демократија „Фокус“, Велес

Објавено: 24/01/2018

Фондација за локален развој и демократија Фокус од Велес организираше дебата  со жителите на општина Чашка на 23 јануари 2018 година во просториите на основното училиште Тодор Јанев. Пред граѓаните  беше презентирана алатката „Приоритети“ преку која тие ќе можат да ги доставуваат своите идеи, предлози и решенија од сферата на комуналната и инфраструктурната дејност.

ЗАКЛУЧОЦИ ОД ФОРУМОТ ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА ПОСВЕТЕН НА ПРАВАТА НА МАРГИНАЛИЗИРАНИТЕ ЗАЕДНИЦИ

Напишано од: Здружение на граѓани Институт за човекови права Скопје

Објавено: 22/01/2018

На 6 декември 2017 година (среда) во ЕУ Инфо Центарот, во организација на Институтот за човекови права (ИЧП) се одржа Форумот за човекови права посветен на човековите права на маргинализираните групи во Република Македонија по повод Меѓународниот ден на човекови права и слободи – 10-ти декември. Исто така, на форумот беше промовирано видеото „Илустрирани човекови права“ кое што го изработи ИЧП. На […]

Веб платформа која ќе ја поврзе Македонија со својата дијаспора

Напишано од: Центар за информативна и логистичка поддршка на граѓаните НОВ КОНТАКТ - Скопје

Објавено: 16/01/2018

Во функција е ставена веб платформата Macedonia Info Diaspora, креирана од страна на Центарот за информативна поддршка „Нов контакт“. Истата ќе обезбеди простор за презентација на активности и промоција на проекти на граѓанските организации, институции и поединци како од Македонија, така и од македонската дијаспора во светот.

Хуманитарна бадникова и божиќна акција „Помош за граѓаните на кои им требаме“

Напишано од: Фондација за локален развој и демократија „Фокус“, Велес

Објавено: 09/01/2018

Дваесетина сиромашни семејства од Велес добија хуманитарни пакети со храна за бадниковата вечер и за божиќните празници. По повикот на социјалните мрежи, голем број хумани граѓани се приклучија во дводневната хуманитарна акција на Фондацијата за локален развој и демократија „Фокус“ и Фондацијата Ленче Здравкин.

Отворање на штандови за собирање на новогодишни пакетчиња за деца на социјално загрозени семејства

Напишано од: Ljubeznost

Објавено: 23/12/2017

Од 24-26.12.2017 год во четири големи маркети ќе се собираат новогодишни пакетчиња за деца на социјално загрозени семејства на територија на град Скопје. Штандовите ќе бидат отворени на ВЕРО ЦЕНТАР, ВЕРО ТАФТАЛИЏЕ, ТИНЕКС РАДЕ КОНЧАР, ТИНЕКС ЃОРЧЕ ПЕТРОВ 24.12.2017, Недела од 10:00 до 20:00 часот 25.12.2017, Понеделник од 10:00 до 20:00 часот 26.12.2017, Вторник од […]

1 2 3 4 50