x
Мени

Вести од грантистите

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

Постои опасност од реформи без суштински промени во судството

Напишано од: Институт за демократија „Социетас цивилис“ Скопје

Објавено: 20/02/2018

Отсуствува јасна визија за тоа што и како треба да се реформира во судството. Политичката и институционална криза изминативе неколку години ги манифестираа сите слабости и недостатоци на уставниот и политичкиот систем поврзани со политичко и партиско влијание, корупција, судски клиентелизам и сл.

Повик за грантови за поддршка на интегрираното образование во училиштата

Напишано од: Здружение Мировна акција

Објавено: 13/02/2018

Здружението Мировна акција Прилеп/Тетово во партнерство со Центарот за мировни студии од Загреб објавуваат повик за грантови на граѓански организации, со цел зајакнување на процесите на интегрирано образование во училиштата преку зголемување на јавната поддршка за тоа. Грантовите се доделуваат на граѓански организации во општините Скопје, Куманово, Прилеп, Долнени, Македонски Брод и Гостивар. Од предлог- […]

Разлика од 204% меѓу најниската и највисоката набавна цена за кломпи во детските градинки

Напишано од: Здружение на граѓани Центар за граѓански комуникации ЦГК Скопје

Објавено: 09/02/2018

Во последниот Индекс на рационалност на Центарот за граѓански комуникации споредени се цените по кои различни институции купувале пет сосема исти видови производи или услуги. Еден од нив се „анатомски кожени кломпи“ какви што изминатиот период набавиле десет градинки од земјава. Разликата меѓу најниската и највисоката цена по коишто се купени истите кломпи но во различни […]

Уметноста, медиумите, јавното мислење и ајкулите во Вардар – https://okno.mk/node/69232

Напишано од: Установа Центар за современи уметности Скопје

Објавено: 07/02/2018

25.01.2018 00:32 Активизам / Култура Александра Бубевска За улогата на уметноста во креирањето на јавното мислење и за меѓусебното влијание на медиумите и уметноста како фактори во формирањето на јавното мислење во Македонија сè уште немаме пообемни теориски текстови или пак истражувања, но секако ќе бидат потребни за да може во светло на поновите историски […]

Граѓаните сметаат дека членството во ЕУ ќе ја подобри демократијата и економијата во Македонија

Напишано од: Институт за европска политика

Објавено: 06/02/2018

Институтот за европска политика – Скопје на 18 и 19 ноември 2017 година успешно ја организираше првата дебатна анкета во Македонија која се однесуваше на пристапувањето кон ЕУ. Преку 150 граѓани од целата Македонија заедно дискутираа за евентуалниот развој, позитивни и негативни последици врз демократијата и економијата, доколку Македонија се вклучи во Европската Унија. Учесниците […]

За справување со снегот и мразот годинава предвидени се 5,5 милиони евра

Напишано од: Центар за граѓански комуникации - ЦГК

Објавено: 05/02/2018

Иако тековната зимска сезона е „слаба“ со снег и мраз, сепак за чистење на улиците и патиштата од снег, како и за набавка на сол и песок за прскање по улиците во зимски услови, планирано е да се потрошат 5,5 милиони евра, се вели во истражувањето на Центарот за граѓански комуникации. ЈП Македонија пат, Градот […]

Каде одат моите пари?

Напишано од: Здружение на граѓани Центар за граѓански комуникации ЦГК Скопје

Објавено: 26/01/2018

На порталот opendata.mk на Центарот за граѓански комуникации можете брзо и лесно да проверите колку плаќате дневно како даночен обврзник за функциите на централната власт. Со местење на подвижниот курсер на износот на вашата плата, автоматски ги добивате износите што дневно ги плаќате, преку придонесите и даноците, за секоја одделна функција на државата, според предвидените […]

Дебата со жителите на општина Чашка

Напишано од: Фондација за локален развој и демократија „Фокус“, Велес

Објавено: 24/01/2018

Фондација за локален развој и демократија Фокус од Велес организираше дебата  со жителите на општина Чашка на 23 јануари 2018 година во просториите на основното училиште Тодор Јанев. Пред граѓаните  беше презентирана алатката „Приоритети“ преку која тие ќе можат да ги доставуваат своите идеи, предлози и решенија од сферата на комуналната и инфраструктурната дејност.

ЗАКЛУЧОЦИ ОД ФОРУМОТ ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА ПОСВЕТЕН НА ПРАВАТА НА МАРГИНАЛИЗИРАНИТЕ ЗАЕДНИЦИ

Напишано од: Здружение на граѓани Институт за човекови права Скопје

Објавено: 22/01/2018

На 6 декември 2017 година (среда) во ЕУ Инфо Центарот, во организација на Институтот за човекови права (ИЧП) се одржа Форумот за човекови права посветен на човековите права на маргинализираните групи во Република Македонија по повод Меѓународниот ден на човекови права и слободи – 10-ти декември. Исто така, на форумот беше промовирано видеото „Илустрирани човекови права“ кое што го изработи ИЧП. На […]

Веб платформа која ќе ја поврзе Македонија со својата дијаспора

Напишано од: Центар за информативна и логистичка поддршка на граѓаните НОВ КОНТАКТ - Скопје

Објавено: 16/01/2018

Во функција е ставена веб платформата Macedonia Info Diaspora, креирана од страна на Центарот за информативна поддршка „Нов контакт“. Истата ќе обезбеди простор за презентација на активности и промоција на проекти на граѓанските организации, институции и поединци како од Македонија, така и од македонската дијаспора во светот.

1 2 3 49