x
Мени

Приказни

Жените не се жртви само на семејното насилство, туку и на законите и на институциите

Во последните пет години во Македонија 28 убиства се заведени како семејно насилство. Билтените на МВР секојдневно се полни со инциденти во кои се претепани жени, сопруги, девојки. Само во првите шест месеци од оваа година, полицијата поднела кривични пријави против вкупно 388 лица за семејно насилство. Од нив, дури во 94 отсто од случаите […]

ОТФРЛЕНИ ВО ЖИВОТОТ, ОТФРЛЕНИ ПО НЕГО (III)

Сведоштва: “Бев сведок на психичко насилство, бездомникот беше навредуван и плукнат.” “Бездомно лице беше тепано на сред улица од група тинејџери”. Автори: Сандра Никчевска, Ива Андреевска, Моника Себиќ   Скопските бездомници завршуваат на Градските гробишта во Бутел. Заминуваат сами исто како што и го минале својот живот. Милан Ивановски е референт за правни работи во претпријатието за […]

И ЈАС ИМАМ СОН

„Во близина на хотелот Александар Палас спроти ултра луксузна куќа до поранешната дива депонија во мала картонска кутија поделна на соба и мало претсобје живее шестчлено семејство. Ферди кој има 34 години и Фатмира која има 30 години и нивните четири деца. Ферди е скопјанец, македнски ром кој ги има сите потребни документи, додека мајката […]

БЕЗДОМНИЦИТЕ НЕВИДЛИВИ, НИВНИОТ ЖИВОТ – БЕЗВРЕДЕН (II)

Полициска патрола: „Што да му правиме, дома ли да го носиме, вакви во скопјево има многу“ Автори: Сандра Никчевска, Ива Андреевска, Моника Себиќ   Дом без адреса, без име на улица, без број. Најстудениот дом во градот. Најсуровиот и лете и зиме. И најнебезбедниот за неговите станари – домот на бездомните. А ги има подоста. Само во […]

УЛИЦАТА – ГОРКИОТ ДОМ НА БЕЗДОМНИТЕ (I)

Што се крие зад убиството на бездомникот од Скопје, Северџан Сејфула? Зошто институциите се интертни, а државата незаинтересирана за судбината на бездомниците? Дали животот на бездомниците е безвреден? СКУП истражуваше неколку случаи, каде бездомниците се жртви на хулигани, но и на несоодветниот однос на институциите Автори: Сандра Никчевска, Ива Андреевска, Моника Себиќ   Многу спомени од […]

EFFEGIES

“Откако моите родители дознаа дека сум хомосексуалец, мајка ми ме однесе на четири психијатри. Првиот, “за да ме излечи”, ми препиша комбинација од дневни дози на седативи како лексилиум и диазепам “. “Јас се молам секоја вечер подолго време, да не бидам поинаков, и сега кога ќе сум тажна, се молам, но тоа не функционира, […]

Втора шанса

„Со дрогата се сретнав во средно училиште. Станав зависник од хероин на 17 години. На 24 години бев осуден на две години затвор за поседување дрога. Оттогаш се се распаѓа во мојот живот“, сведочи Мац кој е фризер, роден 1982 година. Мац е отфрлен од родителите и од најблиските. Не добил никаква подршка за надминување […]

Чиста вода за пиење – основно право или луксуз?

Пред пет години, вознемирена од сомнежот дека заболувањата на неколку членови на нејзиното семејство и пријатели ги предизвикала загадената вода во Гевгелија, Јованка Дојранлиева се здружи со неколку граѓани од Гевгелија и заедно ја формираа граѓанската иницијатива „Арсена“.

Текстилните работнички се спротивставија на корпоративното ропство

Повеќе од 35.000 македонски граѓани работат во текстилната индустрија, а 7.000 од нив само во Штип и околината. Работата е тешка, условите се лоши, а платите се на ниво на сиромаштија. Речиси 80% од работниците се жени.

Запознајте ги заштитниците на Охридското Езеро и Галичица

Група од 30 волонтери веќе две и пол години без речиси никакви ресурси, но со огромен ентузијазам се бори за заштита на Охридското Езеро и Националниот парк Галичица.

1 2